Perlele de Akoya- margaritare pescuite din apele Japoniei

Perlele de Akoya- margaritare pescuite din apele Japoniei

Colectia Exclussive Pearls   

Perlele de Akoya, perle de apa sarata, sunt unele dintre cele mai frumoase perle naturale de cultura. Ele se formeaza intr-o scoica relativ mica, stiintific denumita Pinctada fucata. In trecut ele erau pescuite din apele reci ale Japoniei de catre pescuitorii de perle, care-si ungeau corpul cu grasime pentru a-si mentine temperatura, isi infundau urechile cu dopuri de ceara pentru a nu-si sparge timpanele si isi prindeau narile cu un cleste pentru a nu putea respira.

Cine sunt misterioasele femei Ama?

      Prima atestare a lor este intr-un poem scris in 748 e.n , dar se pare ca ele practica aceasta meserie de aproximativ 2000 de ani. Femeile japoneze, denumite Ama, se scufunda in cautarea perlelor in apele adanci si reci ale insulei. Au o comunitate cu reguli foarte stricte de protejare a habitatului astfel incat se scufunda doar de 2 ori pe zi cate o ora si jumatate, in acest interval de timp facand si cate 60 de scufundari.  Este o meserie facuta exclusiv  de femei, pare-se datorita faptului ca grasimea este dispusa altfel pe corp fata de barbati si pot rezista mai bine la temperaturi scazute. Se pare ca aceasta este ultima generatie de femei Ama, japonezele moderne nedorind sa practice o asemenea meserie grea. Daca in trecut femeile Ama pescuiau imbracate doar cu o pereche de slipi acum folosesc costum de neopren si alte cateva unelte care sa le protejeze si sa le ajute, dar extrem de putine in comparatie cu avantajele pe care le-ar putea aduce evolutia tehnologica, asta pentru ca tin foarte mult la pastrarea traditiei si protejarea mediului. 

femeile Ama japonia  femie pescuitor perle  perle de Akoya

De ce sunt asa de special perlele de Akoya

    Perlele de Akoya sunt recunoscute pentru lustrul lor special si culoarea de un alb stralucitor, cateodata cu straluciri de roz sau auriu. Uneori, dar foarte rar, in mod exceptional, au culoarea gri sau albastru deschis. Desi perlele de Akoya seamana cu perlele de apa dulce, ele difera prin forma aproape perfect rotunda si luciul vibrant. De asemenea, daca o scoica de apa dulce poate produce mai multe perle dintr-o data, intr-o Pinctada fucata se poate gasi cel mult una, uneori niciuna. O scoica de apa dulce poate fi folosita de mai multe ori pentru a produce perle, chiar si cele care produc perle Tahitiene se folosesc de 3-4 ori inainte de a fi lasate din nou in libertate, insa cele de Akoya produc o singura data o singura perla.  Raritatea lor este un alt motiv pentru care perlele de Akoya au un pret mai mare.

scoica perla apa sarata

Ce caracteristici au?

    Perlele de Akoya sunt printre cele mai mici perle natural cultivate, avand dimensiuni intre 1 mm si 7mm, dar in mod exceptional pot ajunge pana la 11 mm. Fiecare mm cu care creste aproape ii dubleaza pretul. 

     In mod normal sunt rotunde, de aceea si sunt atat de apreciate de bijutieri si clienti( cele de apa dulce cu greu apropiindu-se de rotundul ideal), dar uneori au o “codita”,  forma baroc sau keshi. In mod natural au culoare alb cu tonuri( roz, argintiu sau albastrui), si foarte rar au o culoare de un albastru ireal. Culoarea neagra este obtinuta prin nuantare in ultimele faze de crestere.

akoya 6 mm akoya 7 mm akoya 8 mm akoya 9 mm akoya 10 mm

Unde sunt cultivate?

      Ele sunt cultivate in special in Japonia, in zone cu temperaturi mai scazute, uneori cu pana la 14 grade mai jos decat in alte regiuni. Datorita temperaturii scazute molusca va depune nacru pe perla cu o dispunere a sidefului mult mai compacta, de aici si aspectul sau final radiant. Denumirea lor initiala a fost Perle Akoya Japoneze, dar pentru ca in timp au inceput sa fie cultivate si in alte tari, termenul general acceptat este Perle de Akoya.

      Tarile in care se mai cultiva, dar intr-un procent foarte mic sunt: Vietnam, Koreea de Sud, Australia si China, aceasta din urma luptand chiar cu Japonia pentru primul loc, intre 1990 si 2007 avand uneori o productie egala cu cea a a Japoniei. Insa dezastrele naturale din 2008 si 2009 aproape au distrus industria perlelor in China, odata cu inundatiile scurgandu-se in apa marilor foarte multi virusi care au decimat scoicile atat de sensibile ale perlelor de Akoya.

      Indiferent de regiunea unde sunt produse, caracteristicile lor sunt la fel, gradatia ramane aceeasi, valoarea lor crescand cu fiecare mm adaugat la diametrul perlei.

Ferma de perle in Vietnam, Ha Long Bay

vietnam

Akoya in bijuterii

      Perlele de Akoya cultivate au ca si caracteristica principala faptul ca se pot “potrivi” foarte usor intr-un colier,  datorita formei si aspectului ideal, de fapt majoritatea perlelor recoltate sunt incadrate la “ excellent”. De aceea cea mai purtata bijuterie cu perle din lume este colierul cu perle de Akoya, fiind preferatul mireselor, dar si al celor care poarta tinute office. Urmeaza apoi cerceii, fiind de o simplitate si o elegant clasica.

      In magazinul nostru puteti gasi mai multe modele de bijuterii cu perle de Akoya, iar consultantii nostri  va stau la dispozitie pentru orice detalii legate de produsele noastre sau pentru a va ajuta in alegerea cadoului perfect.

Dati click pe oricare dintre fotografiile de mai jos si veti fi redirectionati catre Colectia Perle de Akoya:

BIJUTERII CU AKOYA DIN COLECTIA EXCLUSSIVE

Colier Perle Naturale Japoneje Akoya si Aur AlbInel Aur cu Perla Naturala Japoneza AkoyaBratara Perle Naturale Japoneze Akoya cu Aur Galben

Set Perle Naturale Japoneze Akoya si Aur GalbenCercei Aur cu Perle Japoneze AkoyaSet Aur Cercei si Inel cu Perle Japoneze Akoya

Despre Magazinul Nostru

Va oferim produse unice fiindca produsele noastre sunt o adevarata comoara

Dacă sunteți un fan adevărat, o sa va placa. Avem o varietate enormă în comparație cu toți concurenții noștri. Colectia noastra este ca o perla de mare printre pietrele simple. Clientii nostri devotati au observat ca bunurile noastre sunt indicele unui gust adevarat si elegant.

Urmareste-ne:

Citiți ultimele noastre știri despre oricare dintre aceste rețele sociale!

Obțineți ultimele știri livrate zilnic!

veti primi ultimile stiri in casuta de email

All comments